Nädal 14 - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Veel paar aastat tagasi oleksin tähtsustanud ehk mõnd muud andmeturva valdkonda, aga täna panustan enim ikkagi "manipulatsioonile". Teiste valdkondade kohta on esmane mõttelend järgmine:
- meil on võimalik end kaitsta kas teadmiste või vastavate teenustega pahavara eest;
- on olemas kogemus ja tegevusviisid ressursihõivega toime tulemiseks;
- pettus veebis on siiski suures ulatuses füüsilise ruumi pettuse analoog;
- trollimine on miski, millega tuleb kriitiliselt mõtlev ja teadlikult toimiv inimene siiski toime;
- Suur Vend ei ole eestlasele võõras ja seonduvad riske veel mäletatakse;
- kübersõda tundub veel enamikule kauge, kuigi käesolev eriolukord pandeemiaga koos spekulatsiooniga, kas tegemist on Hiina nö keemiarelvaga võib tekitada ka ärevust kübersõja võimalikkuses osas.

Aga kui väga me ka oleks teadlikud, kogenud või muul viisil ette valmistunud, on manipulatsiooni suurim trump see, et see on disainitud adresseerima ründeobjekti emotsiooni ühel või teisel moel. Emotsioonidele vajutamine paneb ka kõige ratsionaalsemad inimesed käituma viisil, mida nad ei arvanud end tegevat luues selliselt suurepärase pinnase rünnakuks. Piisab vaid luua või leida manipulaatoril sobiv hetk ning valida asjakohane võte ja eesmärk saab üsna tõenäoliselt saavutatud.

Manipulatsiooni kui andmeturva valdkonna oluliseks pidamisele leidsin kinnitust ka D,Kahnemani raamatust "Kiire ja aeglane mõtlemine". Ei ole vahet kui teadlikud või oskajad me oleme, inimese esimene reaktsioon baseerub ikkagi hetkeintuitsioonil ja loogikal, vaatamata tema tegelikele oskustele ja teadmistele teemavaldkonnast.
 
Kuidas saaksime sellist riski maandada: me võime ju üritada inimesi koolitada ja kindlasti ei tee paha info levitamine (nt levitada väga spetsiifilistes teemades just vastavat sihtgruppi). See risk võib puudutada aga ikka ja jälle hoopis erinevaid sihtgruppe ja jõuda nendeni enne kui igasugune teavitus ja ammugi koolitus seda teeb. Inimesed on manipulatsiooni vastu kaitstud just nii palju kui hea on nende kriitilise mõtlemise oskus ja kui terve on nende vaimne/emotsionaalne seisund. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie