Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).


Kadunud - diskett (Floppy disc)

Ikoon, mis veel tänagi on meile "salvesta" nupuna Microsoft Office lahendustes tuttavad, aga millele näiteks tänane noorpõlv enam sellist tähendust või seost ei tea omistada.
Diskett oli magnetiline andmekandja, mis oli arvutustehnikas laialdaselt kasutusel 1970.–1990. aastail. Diskette kasutati info ülekandmiseks ühest arvutist teise ning selle säilitamiseks nii varukoopiatena kui ka tarkvara ja andmete levitamiseks. Tegemist ei olnud ülemäära töökindla lahendusega tihtipeale pidi vajaliku andmefaili igaks juhuks mitmele flopile salvestama.

allikas: https://www.wikiwand.com/et/Diskett

1990. aastate alguseks oli tarkvara keskmine maht kasvanud nii suureks, et paljude programmide paigaldamiseks läks vaja mitut disketti. Põnev tähelepanek on see, et näiteks meile täna teadaolevad suured programmid nagu Windows ja Adobe Photoshop vajasid isegi 12 või enamat disketti. 1990. aastate teisel poolel hakkasid diskette asendama CD-ROM-id, ja programmide levitamine interneti kaudu.
/allikas: https://www.wikiwand.com/et/Diskett/

Kestlik lahendus - ebook

Kuigi võib tunduda, et e-raamat on üks uuemaid kasutusse jõudnud lahendusi, pärineb see juba 1971.aastast nn Gutenbergi projekti nime all. Michael Hart jõudis äratundmisele, et arvutustegevus ei ole vaid arvutuslik, vaid  info salvestamine, hankimine ja otsimine, mis tollal oli olemas raamatukogus. Ta trükkis manuaalselt arvutisse vabadusdeklaratsiooni ("Declaration of Independence) ja käivitas Gutenbergi projekti, et teha raamatutes esitatav informatsioon kättesaadavaks elektrooniliselt. Selliselt sündiski e-raamat.

Kestlik agoonia - spämm
Blogi jaoks materjali otsides tuvastasin ka, et samuti pärineb spämm üsna varasest ajast...ja kestab jätkuvalt. Väidetavalt saadeti 1978.aastal esimest korda spämm (unsolicited commercial email message) kuuesajale Arpanet kasutajatele Gary Thuerki (Digital Equipment Cooperation'i turundusjuht) poolt tutvustamaks oma tooteid.
/allikas: https://www.webfx.com/blog/web-design/the-history-of-the-internet-in-a-nutshell/
https://www.britannica.com/topic/spam#ref1072166



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie