Nädal 12 - Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis


Alles hiljuti (jah, uskumatu, et alles nüüd) sattusin kasutama Aribnb kodulehte. Ja oma lihtsuses, kompaktsuses vaimustusin, kuivõrd palju lihtsam ja parem on see võrdluses booking.com lahendusega. Võttes siis aluseks Nielseni komponendid:
·        õpitavus – sain esmakordsel väga kiiresti aru, kuidas mis käib. Aega võttis küll kaustajaks registreerimine, aga see vaid ühekordne valu.
·        tõhusus – väga kiiresti sain vajaliku valiku tehtud ja broneeritud. Hindeks 5+ ja värvipliiatsid
·        meeldejäävus – julgen arvata, et kuna see on üsna intuitiivne ja protsessiloogika on tegelikult teistest broneerimissüsteemidest (city24, kv.ee, booking.com), millega olen kokku puutunud, tuttav, siis seegi kriteerium hea tulemusega.
·        vead (tegelikult veakindlus) – kuna minu kogemus selle saidiga on pigem väga väike, siis veakindlust lõpuni hinnata ei oska. Eks esmane kasutamine ongi mõnevõrra kõrgendatud tähelepanuga ja hoolikam kui ehk igapäevase kasutamise loogika.
·        rahulolu – süsteemi kasutuskogemus on väga hea.


Teise süsteemina kui negatiivse näitena tooksin välja TTÜ ÕISi, mida siis viimasel ajal lihtsalt väga palju kasutan ning pigem tõrgete otsa komistan:
·        õpitavus – süsteemi õppimine võtab ikka väga palju aega. Kuna mõnda aega ülikoolis käinuna (või siis nt ka üldse mitte käinuna) terminoloogia ja protsess on võõras, läheb õppimisega väga palju aega. Ja siis ka pigem ÕPID selgeks, mitte ei ole tegemist intuitiivse lahendusega
·        tõhusus – esialgu võttis ikka väga palju aega, et vajalik info üles leida. Minu kogemuse mõlema kahe semestri algus õpingukava moodustamisega oli ikka väga keeruline – keeruline leida nii infot kui ka soovitud käske, rääkimata siis sellest, et mingi loogika tekiks. Samuti oli esimesel semestril väga keeruline leida õppetulemuse/vahetulemusi, sest mingil põhjusel olid need eraldi. Arusaamatuks jääb ka, et millise loogika alusel „minu õppeinfo“ kõige väheväärtuslikumaks on liigitatud ja menüüs täitsa lõppu on asetatud.


·        vead (tegelikult veakindlus) – julgen väita, et veakindlus on ÕISis väga madal. Minu kõige tüütum kogemus on näiteks tunniplaanide allalaadimine, kus sai oma kalendrit ikka mitu korda väga ootamatul ja soovimatul kujul „rikastatud“
·        rahulolu – ülalt juba väljendub, et tegemist on pigem koolis õppimiseks vajaliku süsteemiga kui meeldiva süsteemiga.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie