Nädal 9 - IT juhid ja tüübid

Selleks, et osata välja tuua IT juhte ning nende juhtimisstiili, peaks neid tegelikult ka tundma või lähemalt kokku puutunud olema. Pelgalt sotsiaalmeediakanalites jagatud jälgede pealt ei ole kohane üldistada IT valdkonna suurkujude vastavust mingitele tüüpidele. 
Kui mõelda, et milliseid omadusi või käitumisviise ma ise IT juhilt ootaksin, siis ütleksin, et kõike loetletut. Tegelikult ei erine ju need karakteristikud ka lihtsalt juhist, ei pea ilmtingimata IT juht olema. 
Kahjuks ei ole mul tänaseni olnud võimalik ühegi sellisele profiilile vastava IT juhiga kokku puutuda. 
Ennekõike peab olema juht inimeste inimene. Erialased oskused ja teadmised on kindlasti vajalikud, aga vaid nendega hea juht olla ei ole võimalik.

Nii et minu pakkumine oleks, et hea IT juht hõlmab endas neid loetletud juhitüüpe oskusteks ja omadusteks muudetult järgmiselt:
  • visionär, eestvedaja - juhil peab olema selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda, ning ta peab suutma „vedada” sinna kogu meeskonna.
  • kommunikatsioon– vaid info kogumine, süstematiseerimine, tõlgendamine ja jagamine juhi rolliks kindlasti piisav ei ole. Küll aga on kommunikatsiooni juhtimine IT juhi üks oluline omadus. 
  • juhendamine – juht on suuteline valima õiged inimesed õigetesse rollidesse ning suudab nende oskuseid või saavutusi võimendada omapoolse juhendamise  ning stimuleerimise kaudu. 
  • mentorlus -  mentorit eristab juhendajast/treenerist see, et meeskonnaliikmete suunamine toimub justkui orgaaniliselt ning nähtamatult. Juht peab suutma tuvastada, millisele tiimiliikmele sobib pigem mentorlus ja millisele juhendamine/õpetamine
  • arengule orienteeritus – juhi ülesanne on mitte vaid ise ajaga kaasa käia, vaid soodustada tiimi liikmete oskuste ning omaduste sünergias pidevale arengule suunatud toimimise. 
  • autoriteetsus – juht peab olema valmis ja võimeline ka võimu kasutama ja ebameeldivaid otsuseid langetama.

Otsides blogipostituse jaoks inspiratsiooni, leidsin veel ühe omaduse, mis mind kõnetas:
Be approachable and professionally humble :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie