Nädal 7 - Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut?


Copyleft - litsents, mis võimaldab teost kopeerida, jagada, muuta ja parendada samadel tingimustel, selle erinevatel litsentsitüüpidel on erisused aga edasijagamisele.

GPL – General Public License
kopeeri, uuri, täienda ja anna edasi (copy, study, modify, redistribute), tuleb vaid viidatata autorile. tuletatud teosele tuleb kohaldada samuti GPL litsentsi.
Populaarseim tarkvara, millele on kohaldatud GPL litsents, on tõenäolieslt Linux.
LGPL – Lesser General Public License
erisus GPL'st - litsents ei laiene tuletatud teostele ja selliselt võimaldab ärilist eesmärki.
AGPL – Affero General Public License
erisus - välistab ärilisel eesmärgil edasijagamist, kõige rangem tüüp.
FDL -  Free Documentation License
kohaldatakse enamasti dokumentatsioonile

Edasikandumiklausel sõltub litsentsivalik  levitaja/autori või modifitseerija tegevuse eesmärgist. Enim olen ise kokku puutunud GPL ja LGPL tüüpi litsentsidega.
GPL puhul näiteks just näiteks Sharepoint, Drupali ja Wordpressile ehitatud lahendustega. Uuema lahendusena näiteks ka H5P tarkvara. Selline baastarkvara laiem arendamine aitab kaasa ka edasiarenduste kvaliteedile ning koosvõimelisemate teenustele. Samas ei hooma ma lõpuni seda, et mis hetkel lõpeb edasiarendus ja on tegemist juba peamisel moondunud lahendusega. See tähendab, et see toode, mis loodi mingil hetkel mingis kontekstis mingile eesmärgil, on mõne aja ning mitmete arenduste tulemusena omandanud täiesti uue eesmärki ja sisu. Kas selliselt on siis enam õigustatud litsentsi edasikandumine? Või siis see ongi üks eemärke- jõuda mingi aja möödudes ootamatute lahendusteni?
Mulle endale meeldib enim LGPL litsentsitüüp, mis võimaldab nii vabakonnal kui ka äril edasiarendusega tegeleda. Senine kogemus tõendab, et enamasti vajavad ka vabavaraliste arenduste jätkusuutlikud edasiarendused ettevõtluse ehk äri puutumust, sest vabakonnad tegelevad arendustega siis ja selliselt, nagu võimalik ja mõeldav, ärivaade lahendab tellija vajadusi pigem kiiremas tempos.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie