Nädal 6 - The Case for Copyright Reform

Mida arvan pakutud lahendustest

Moral Rights Unchanged
siin muudatust ette ei nähta.

Free Non-Commercial Sharing
Ettepaneku sisu on, et mitteärilisel eesmärgil autoriõigusega kaitstud teoseid oleks täiesti õiguslik jagada.
Ma olen nõus esitatud näidete käsitusega, et mingi autori luuletuse või foto jagamine sõbraga ei peaks olem tegevus, mis oleks kas keelatud või siis mingil muul moel reguleeritud. Küll aga tekitas see lähenemine minus mõtte, et kus oleks sellisel lähenemisel piir. Kas siis näiteks terve luulekogu või raamatu ümber kirjutatult tervele kursusele paljundatuna jagamine oleks ok? Mitteäriline eesmärk - jah. Omal ajal sai raadiost tõesti nii mõnegi kassett lindistatud ja paljundatud sõbra jaoks - väga korrektne ju ei olnud. See oli muidugi tingitud ka sellest, et turul ka pakkumist ja äri just liiga palju ei olnud.
Ma ei leia, et nii lai ja lahtine käsitlus mitteärilisel eesmärgil autoriõigusega kaitstud teoseid kasutada ja levitada olukorra kõikide osapoolte huvisid teenivalt lahendab.

20 Years Of Commercial Monopoly
Lühendada varalise õiguse omamist 70'lt aastalt 20'le näib väga hea mõte. Tekib küll küsimus, et miks siis just 20, aga mitte 10.
Tihtipeale on nii, et kui inimesed varases eas millegi heaga hakkama saavad, ei ole nad piisavalt nutikad ja teadlikud veel, et ärihaidega sarnasel tasemel teadmistega opereerida. Selliselt antakse varased õigused tihti liiga kergekäeliselt üle.
Selline lähenemine võimaldaks rohkem ka reproduktsiooni.

Registration After 5 Years
Orbeosed on tõesti väga suur probleem ka meie - olles võimetud tuvastama autorite asukohta või siis nende järglasi, on tegemist väga halli alaga.
Ma ei ole küll veendunud, et iga 5 aasta tagant oma autorlust kinnitada just kõige tõhusam võte on. see on järjekordne bürokraatia kasvu soodustav samm. Arvestades ka loomeinimeste isikuomadusi, saaks see veel eriti põnev ettevõtmine olema. Probleemi mõistan, antud lahendust õigeks ei pea, paremat lahendust pakkuda ei oska. Ka avalikes teadaannetes iga 10 aasta tagant üleskutse välja panna ei näi justkui hea alternatiiv.

Free Sampling
Sellest lahendusest lõpuni esitatud peatükis aru ei saanud. Küll aga olen nõus sellise mõistlikus mahus osiste kasutamise vabadust - selliselt näiteks on võimalik ka täna hariduslikul eesmärgil lõimida lõike raamatutest ja muusikateostest õppematerjalidesse.

A Ban on DRM
Sellel nägemusel on jumet. Just ettepaneku teisel poolel, et esitada kasutajapoolselt nõuded ja tingimused loodud ja jagatud sisu autorluse osas.

Kokkuvõttena - mulle tundub, et ettepanekud tervikuna olulist muutust kaasa ei too ning tegemist on vaid kas juba enimlevinud praktikate legaliseerimisega või siis pingutusega midagi reguleerida, mis on niikuinii kaks sammu eest ning idee mõte mattub semantika tõlgendusse sobivas suunas tugevama osapoole poolt.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie