Nädal 1 - Otsi kolm enda arvates õpetlikku näidet ja kirjelda neid ajaveebiartiklis.






Nagu ka muudes tehnoloogia valdkondades, tuleb iga edukalt läbi löönud IT-lahenduse kohta mitu lootustandvat ja huvitavat mõtet, millest aga asja ei saanud (kas ei realiseerunud või ei suutnud turul piisavalt hästi toime tulla). Otsi kolm enda arvates õpetlikku näidet ja kirjelda neid ajaveebiartiklis.

Tülikaks muutuvaid jäljendajaid ostavad suuremad gigandid lihtsalt üle – nt AltaVista otsingumootor osteti Yahoo poolt üle ja pandi siis kinni. Samalaadne protsess oli arvutitootja Compaq’ga, mille ostis üle Hewlett Packard. Eestis ostis näiteks Eliis Tarkvara OÜ üle elasteaed.ee omades ise samalaadset lahendust, aga selliselt siis elimineeride konkurendi ning suurendades oma klientuuri üleostetud tarkvara kliendibaasi kaudu.
Üldjuhul võivad olla mingit populaarset toodet/teenust jäljendavate või täiendavate lahenduste läbikukkumise põhjused veel: ärisegmendi tegeliku tunnetuse puudus (lastakse end mõjutada juba nö populaarse lahenduse edust teadmata ehk tegelikul, millele edu baseerub või millest tuleneb); ärimudeli või hinnastamise vale valik, ebapiisav turuuuring.
Kui neid esimesi märksõnu, mis mulle pähe tulid ja siin kirja said, silmasin, täheldasin, et ennekõike on oluline nö õige ja piisav planeerimine. Kui see läheb kõik hästi ja toode toimib plaanitult, on järgmine samm ebaõnneks just õnnesoonele astumine – ehk siis kui läheb liiga hästi, ostetakse konkurentide poolt üle.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 5 - Vali üks Virginia Shea 10 käsust ja too ajaveebis mõni hea näide omaenda kogemustest.

Nädal 2 - Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).

Raamatu retsensioon: Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America. Christopher Wylie